Gör din blogg Amazing

vintagemadeforyou.blogspot.se

Del två i min lilla blogg skola:

Vad är det som gör att en blogg besökare stannar på din blogg, eller hoppar vidare till något annat? Det finns säkert flera olika faktorer som bidrar till det, men en av de man själv kan påverka är hur bloggen ser ut. Designen och hur lättläst den är.

1.  Hålla sig till ämnet.
En av de första sakerna är hur viktigt det är att bloggens innehåll är relevant. Du vet det där när du t.ex. googlar hundar och vill läsa om dressyr, uppfostran och hur det är att ha hund. Så hittar du en fantastisk blogg som delar ditt intresse och du börjar läsa för att helt plötsligt inse att det kommer bilder på bloggarens nya bil eller när hen äter frukost. Dessa inlägg kan vara helt ok, men inte om bloggen ger sig ut för att handla om hundskötsel och bara det. Det som då händer är att det ger ett splittrat intryck och det kan göra läsaren förvirrad.

2. Bakgrund/Stilmall.
Om man vill använda en blogg bakgrund är det väl värt att välja den med lite omsorg. Det finns flera olika att välja på. Antingen en av din blogg plats standard teman eller någon specialanpassad. På nätet finns mycket att välja på, både gratis och designer du kan köpa. Välj en bakgrund/stilmall som passar det du vill skriva om. T.ex. en mönstrad/blommig till en privat blogg eller en neutral/enkel till en företags blogg.

3. Header.
Jag brukar använda mig av det engelska ordet, har inte riktigt hittat ett bra svenskt. Headern är platsen överst i bloggen där du skriver din bloggs namn. När någon väljer en av mina bakgrunder brukar jag rekommendera att välja header och bakgrund som är gjorda för att passa ihop. Oftast är det bäst att göra så för att behålla helheten.

4. Typsnitt.
Texten/typsnitten som du skriver din blogg med bör vara lättlästa, i en tydlig färg och bra storlek. Det finns flera 'roliga' typsnitt att välja bland, men återigen är det viktigt att tänka på vad för typ av blogg du har. En konstnärlig blogg kan använda andra typsnitt än en blogg som är faktabaserad.

5. Anpassa.
Anpassa och ställa in din blogg är det sista du ska göra när du gjort punkterna ovan. Välj färg på länkar som passar med bakgrunden du valt, lägg till hur många sidofält du vill ha (sidebar) för text, information och eventuellt justera bloggens bredd. Gå igenom alla stegen och se vad som blir finast. I Blogger/Blogspot finns det stora möjligheter att anpassa den stilmall du valt till precis så som du vill ha det.


Ta dig en stund och städa i din blogg. Fundera på vad du vill med din blogg. Hur vill du att läsaren ska uppfatta dig?

Nu ska jag säga emot mig själv :)
Ibland kan man sticka ut i mängden genom att göra allt tvärt emot och få genomslag på så vis. Men då ska man noga ha tänkt igenom detta.

//Del ett hittar du här

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar