Stilleben fotograferingStilleben fotografering är inte så lätt som det låter. Det där att få ihop några saker på ett bord och sedan få dessa saker att se harmoniska ut på bild, det är två helt olika saker. Det som ser bra ut i verkligheten ser oftast bättre ut på bild om man trycker ihop sakerna, placerar dem tätare. 

Hur ljuset träffar föremålen är också en viktig del av hur slutresultatet blir.
Om du ställer ett bord innanför fönstret i strålande solsken och tänker fotografera ditt stilleben där kommer du snart att se att du får starka kontraster mellan ljus och skugga. Det ser inte allas bra ut på bild. Du kan då sätta ett tunt vitt tyg mellan din fotoyta och fönstret för att mildra ljusflödet. Men jag tycker själv att det är bättre att använda ett fönster i norrläge. 

Jag använder nästan aldrig blixt när jag fotograferar, jag använder befintligt ljus och ändrar kamerainställningarna efter det. Med dagens moderna kameror kan man nästan fotografera i mörker och få ett hyfsat bra resultat ändå. Men då krävs det att man vet hur man ställer in sin kamera, om man har en DSLR kamera finns många möjligheter att få en bra bild redan i kameran.


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar